Hvordan mobning trækker lange spor ind i kærlighedslivet

Relateret billede

Da Charita Vegeberg og jeg i 2011 foretog de første 117 interviews af singler, havde vi en formodning om, at opvækstsvilkår med far og mor var den alt afgørende faktor for, hvordan vi senere i livet indgik i parforhold. Ikke desto mindre stødte vi gang på gang på singler, der havde ondt i kærlighedslivet, men som beskrev deres forældre og deres indbyrdes forhold ret positivt. Det var altså ikke her, hunden lå begravet hos dem, men hvor lå den så?

Da vi begyndte at spørge ind til andre relationer i barndommen, fandt vi den. Mobning er ikke blot en ting, der forekommer i barndommen og så er et overstået kapitel, når vi bliver voksne. Mobning sætter sine grimme spor langt ind i voksenlivet, særligt i valg af partner og parforhold. Det sætter sit præg på selvværd og adfærd i parforholdet, hvilket jo giver rigtig god mening. Når vi bliver mobbet, får vi nemt følelsen af at være mindre værd end andre. Hvis det er den holdning, vi går ud i verden og vælger partner ud fra, er der stor sandsynlighed for, at vi ikke finder en ligeværdig partner, men derimod én der ikke forstår at værdsætte os og behandle os med den respekt, vi fortjener. Hvis vores ubevidste holdning er, at vi er mindre værd end vores partner, er der stor sandsynlighed for, at vi overtilpasser os i parforhold og sætter partnerens behov før vores egne, hvilket efterlader os utilfredse med vores position i parforholdet.

For at opbygge et solidt forhold, er det nødvendigt at begge parter er i stand til at vise sårbarhed og tillid. Men har vi været udsat for mobning, får tilliden til andre mennesker, og os selv i forhold til dem, et knæk, og det bliver dermed svært at vise sårbarhed. Når vi ikke kan vise sårbarhed og tillid, går det nemt ud over nærheden i parforholdet, idet nærhed netop opstår, når vi deler vores hemmeligheder og tør vise os sårbare overfor en partner. Når vi tør vise vores imperfektioner og oprigtigt tror på, at disse er med til at gøre os smukke som mennesker.

I “Kørekort til kærligheden – en teoribog” går jeg mere i dybden med følgerne af mobning og den konsekvens, det har, for senere at vælge partner og indgå i parforhold. Hvis du er single og har været udsat for mobning, kan det fx være en god ide at fokusere lidt på opbygning af selvkærlighed, inden du tager endnu en tur i kærlighedskarusellen. Hvis følgerne af mobning ikke skal trække spor ind i det næste parforhold, er det vigtig at sætte tid af til heling, inden man igen indgår i et.

Det er muligt at forudbestille bogen her nedenunder og hvis du bestiller før udgivelsesdatoen er der mulighed for rabat på 20% + fri fragt (i Danmark). Du skal blot indtaste koden kærlighed med små bogstaver.

Kørekort til kærligheden

 

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *