Hvor vigtig er forelskelsen?

Så er det tid til endnu en sæson af “Gift ved første blik”, hvor 4 par bliver matchet af eksperter for så at blive gift, første gang de ser hinanden. I dette eksperiment satses der benhårdt på, at forelskelsen indfinder sig efterhånden som parrene lærer hinanden at kende, og at de derefter bliver sammen. Forud for eksperimentet bliver der kigget lidt på deres mønstre i forhold til at date og indgå i parforhold, men jeg har desværre mistanke om, at det er meget overfladisk, og at de ikke går ind i eksperimentet med konkret viden om, hvor deres egne hunde ligger begravet, og hvordan de dealer med dem, når de støder på dem.

Hvis de ikke får kigget på, hvad de tager med sig ind i parforholdet af negative overbevisninger, modstande og overlevelsesstrategier, er der desværre stor sandsynlighed for, at de kommer til at begå de samme fejl, som de hele tiden har gjort. Særligt hvis de bliver forelskede, da der så er det mere på spil. Så at forelskelsen indfinder sig, er desværre ikke et succeskriterie for parforholdet i sig selv.

I det hele taget, er der en tendens i vores tid til at fokusere lidt vel rigeligt på forelskelse. Det er lidt trist, da forelskelse ofte forsvinder efter ca. 3-12 mdr. Derefter står vi tilbage med vores valg af partner. Nu blot uden de rosenrøde forelskelsesbriller til hjælp, når vi ser dem i fuld gang med at fyre den forslidte joke af, som vi krummer tæer over eller taler lidt for højt, når de har fået noget at drikke (du sætter selv flere eksempler ind, som er relevante for dig). Forelskelse er ganske enkelt naturens måde at få os til at blive mere tolerante overfor vores partner, så vi kan blive længe nok sammen til at få børn og se dem blive halvstore. Det er ren kemi i hjernen med begrænset holdbarhedsdato. Helt enkelt.

Men i nogle tilfælde er der par, der bliver ved med at være forelskede i hinanden efter 10-20 år. Når man putter dem i hjernescannere, lyser de områder i deres hjerner op, som ellers er kendetegnet for de nyforelskede par – blot uden ængstelsen. Hvad er det disse par kan, som gør, at de kan blive ved med at være forelskede i hinanden? Psykolog, Marcel Zentner foretog en undersøgelse af kompatabilitet i parforhold, hvor han interviewede 470 personer, for at finde ud af, hvad der gik igen hos de par, der blev sammen og blev ved med at være forelskede, kontra dem der gik fra hinanden. Resultatet var helt enkelt. Dem der blev sammen og hævdede fortsat at være forelskede, var dem der havde bevaret evnen til at have positive illusioner om deres partner.

Så hvis du vil bevare en forelskelse, så er positiv tænkning om din partner måske vejen frem. Måske kan du ligefrem skabe en forelskelse, hvis du har mødt én, der har alle de rette kvaliteter, men hvor du bare ikke føler den der særlige gnist. Vi har alle mødt mennesker, hvor vi har tænkt “Hvis bare jeg kunne falde for sådan en som ham/hende.” Men måske kan du rent faktisk. Prøv bevidst at fokusere på alle de positive egenskaber vedkommende har. Alle de små mikro momenter, hvor han diskret giver penge til en hjemløs, hvor hun taler virkelig sødt og sjovt til nogle børn, hvor han husker navnene på de venner du talte om for en uge siden eller hvor hun taler, om noget hun er virkelig passioneret omkring. Giv disse øjeblikke plads. Lad dem fylde. Med lidt tålmodighed (en times positiv tænkning gør det nok ikke) kunne det være, at den der forelskelse så indfandt sig alligevel. Du kan jo prøve. Hvad har du at miste?

Kilde:https://www.huffingtonpost.com/2013/07/08/lasting-love-long-term-relationships_n_3530293.html?guccounter=1

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *