Hold op med at falde for de forkerte

 

Falder du altid for de forkerte?
Kunne du tænke dig at falde for den helt rigtige i stedet for?

Jeg ved godt, at det lyder tosset, for vi styrer jo ikke, hvem vi forelsker os i. Det sker bare. Eller hvad? Er det muligt at styre forelskelsen?

Én ting er i hvert fald sikkert og det er, at hvis du ikke prøver at tage styring med processen, så er det helt sikkert den, der styrer dig og ikke omvendt. Så hvis du er træt af at falde for den forkerte type, så har du alt at vinde og intet at tabe ved at prøve en anden strategi end du plejer.

Men lad os først tage et kig på, hvad der gør, at vi forelsker os i én frem for en anden.

Hvis vi kigger nærmere på, hvordan social arv styrer en forelskelse, så kan det koges ned til, at vi kan, hvad vi har lært. Det vi har lært ved enten at kopiere eller tilpasse os vores forældre, er det, vi tager med videre ind i parforhold, og her vil vi uværgerligt forelske os i personer, der kan sætte denne lærdom i spil. Det er jo rigtig fint, hvis vi har haft forældre, der har været gode og harmoniske forbilleder, men det er de færreste af os, der har haft helt perfekte forældre, der har lært os at indgå i fuldstændig harmoni i vores relation med andre mennesker. Langt de fleste af os har et eller andet med i bagagen, der kræver lidt arbejde.

Så hvis du fx er vokset op med forældre, der fyldte meget og havde kort lunte, så har du sandsynligvis lært at tilpasse dig en sådan situation og gå på listefødder i dine relationer og det er det, du gør den dag i dag. Hvis du er vokset op med en forælder, der ikke gav dig nok opmærksomhed, vil du sandsynligvis, falde for personer, der ikke rigtig engagerer sig i dig eller forholdet og du vil drive dig selv og den anden til vanvid ved at forsøge at få den opmærksomhed, som de ikke er villige til at give. Du forelsker dig ganske enkelt i personer, hvor det samme mønster, du havde kørende med dine forældre, gentager sig. Hvis det er tilfældet, så er det muligt at lære noget andet.

Enten kan du ændre på den adfærd, du har lært og som ikke fungerer for dig. Du kan f.eks. lade være med at gå på listefødder og i stedet begynde at udtrykke dig klart og direkte – omend det er med bankende hjerte. Her vil du erfare, at når du har gjort det tilpas mange gange, holder det pokkers hjerte op med at hamre og det bliver lettere og lettere for dig.

Hvis det er den med opmærksomheden, der er problemet, kan du begynde at give dig selv den opmærksomhed, du har brug for, i stedet for at forvente, at den anden gør det. Give den anden lidt plads til at udtrykke sig på sin måde og i sit tempo. Hvis vi har gået og sparet behovet for opmærksomhed op, er der også en pæn sandsynlighed for, at det begynder at komme lidt for intenst og skævt ud. Det må vi tage ansvar for.

Når vi godt og grundigt har lært os selv den lektie, det ikke lykkedes os at lære i opvækst med forældre, er der sandsynlighed for, at vi stille og roligt begynder at ændre type og falde for nogle andre – de “rigtige” måske?

Og så er der de tilfælde, hvor det vi har med fra barndommen, er så heftigt, at det ikke er nok at ændre lidt på vores egen adfærd. Mere om det næste fredag…

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *